Etli bezelye yemeği hem mevsimi olan yaz aylarında hem de kış döneminde rahatlıkla pişirebileceğiniz lezzetli bir tariftir. Kış aylarında derin dondurucuda saklanarak, yaz dönemi gibi taze olarak tüketilebilir. Lif içeriği yüksek olan sebzelerimizden olan bezelye, iştah açar, uyku düzenini sağlar ve insanın ruh halini düzeltir. Kan şekeri üzerinde de olumlu etkileri vardır. Ayrıca kalp hastalıklarından koruyucu, enerji veren, bazı kanser türlerinden koruyucu, karaciğer sağlığı üzerinde etkili bir sebzedir. Yemeklerde garnitür olarak ve yemeği yapılarak tüketilebilir. Ayrıca pilavla en iyi uyum sağlayan sebzelerden biridir. Yemeğini tavuklu, köfteli, kıymalı ve etli olarak pişirebilirsiniz. Ama en güzel tarifi etli olandır. Bu yüzden size etli bezelye yemeği tarifini hazırlamayı uygun bulduk. Dilerseniz yemeğimizi birlikte hazırlamaya başlayalım.
Etli bezelye yemeği için gerekli olan malzemeler
1 kg bezelye
300 gram kuşbaşı kuzu eti
1 adet orta boy kuru soğan
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy patates
2 adet orta boy domates
1 yemek kaşığı domates salçası
1 adet yeşil biber
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Yeteri kadar tuz ve karabiber
Yarım demet dere otu
Etli bezelye yemeği nasıl yapılır?
Önce bezelyeleri ayıklamamız gerekiyor. Bezelyeleri ayıklarken yapraklarından taze olanlarının kabuklarını alarak, isterseniz yemeğin içine koyabilirsiniz. Ayıkladığınız bezelyeleri suyun içinde bekletin.
Uygun bir tencerenin içine kuru soğanı ve biberleri yemeklik olarak doğrayın. İçine sızma zeytinyağını koyarak, kuru soğanlar şeffaflaşana kadar kavurun.
Daha sonra kuşbaşı doğranmış kuzu etini içine atarak kavurmaya devam edin. Etiniz iyice yumuşadıktan sonra içine domates salçasını ilave ederek, salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin.
Malzemenin içine patatesi küp şeklinde doğrayarak ilave edin. Ardından ayıklanmış bezelyelerin suyunu süzerek içine atın. Yemeği biraz daha kavurun.
Şimdi yemeğin içine tuzunu ve karabiberini atın. Biraz sıcak su ilave edin. Suyu bezelyelerin üzerini geçecek kadar koyun. Ateşin altını iyice kısarak, yemeğinizin kısık ateşte pişmesini bekleyin. Yaklaşık olarak 30-40 dakikada pişmiş olacaktır.
Etli bezelye yemeği piştikten sonra üzerine dere otunu doğrayın. Dere otu bezelye yemeğine çok yakışıyor. Şimdi sıcak olan yemeğinizi yanında pilavla birlikte konuklarınıza sunabilirsiniz.