Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirildiğinden, yenirken bu lezzeti vermesi gerekiyor. Yani zeytinyağlı dolma yaparken gibi pirincini fazla koymamalısınız. Bir de bazıları iç malzemesini kavurarak yapmayı tercih ederken, bazıları bizim yaptığımız gibi çiğden hazırlayabiliyor. Bu konuda tercih size kalmış. Nasıl arzu ederseniz, iç malzemenizi öyle hazırlayabilirsiniz. Ayrıca dolmalık biberlerin seçiminde ince olanları ve orta boy olanları tercih edin. Şimdi etli biber dolmasını hazırlamaya başlayabiliriz.
Etli biber dolması için gerekli olan malzemeler
1 kg orta boy dolmalık biber
400 gram dana kıyma
1,5 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı sızma zeytinyağı
3 adet olgun domates
Yarım demet maydanoz
Yarım demet dere otu
2 adet orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Yeteri kadar tuz ve karabiber
Arzu edilirse kuru nane
Üzerine koyacağınız sos için biraz zeytinyağı ve 1 tatlı kaşığı domates salçası
Etli biber dolması nasıl yapılır?
Yemeğimizi hazırlamaya dolmalık biberlerin sap kısımlarını ayıklamakla başlayalım. Biberlerin içinde bulunan çekirdekleri temizleyelim. Daha sonra yıkayalım. Bir kevgire alarak, sularının süzülmesi sağlayalım. Süzülmüş olan biberlerin içini parmağınızla hafifçe tuzlayın. Böyle yaparsanız dolmalarınız pişince daha lezzetli olur.
Şimdi dolmanın iç malzemesini hazırlamaya başlayalım. Önce kuru soğanları ince yemeklik şekilde doğrayalım. İçine maydanozu ve dere otunu doğrayalım.
Daha sonra pirinçleri yıkayalım ve doğranmış malzemenin içine karıştıralım.
İç malzemenin içine kıymayı, tuzu ve karabiberi koyalım. Domatesleri rendeleyerek malzemeye ilave edelim. Domates salçası ve sızma zeytinyağını koyarak, malzemenin hepsini karıştıralım. Etli biber dolmasının iç malzemesini hazırlamış olduk. Şimdi dolmaları doldurmaya başlayabilir.
Dolmalık biberlerin içine hazırlamış olduğumuz iç harcından dolduralım. Malzemeyi doldururken fazla sıkıştırmamaya dikkat edin. Pişerken pirinçler kabaracağından, dolmanız güzel olmaz.
Tüm dolmalık biberleri doldurduktan sonra tencereye dik olarak yerleştirin. İsterseniz biberlerin ağzını domates parçalarıyla kapatabilirsiniz. Piştikten sonra görünümü çok güzel oluyor.
Bir tavada zeytinyağı ve domates salçasını kızdıralım. Üzerine sıcak su ilave ederek, dolmaların üzerine gezdirelim.
Tencereyi yüksek ateşe koyarak, kaynayınca altını kısalım. Yarım saat kadar pişince etli biber dolması hazır hale gelecektir. Konuklarınıza servis tabağına alarak, üzerini dereotu ile süsleyip ikram edebilirsiniz.