Etli çiğ köfte tarifi, köftelik bulgur, çeşitli baharatlar, soğan ve kırmızı etle hazırlanan, çiğ olarak tüketilen, Urfa mutfağına ait bir yiyecektir. Buradan ülkemizin her köşesine yayılarak herkesin severek tükettiği besinler arasına girmiştir. İnce sıkma şeklinde hazırlanan çiğ köfteler marul yaprağı ve lavaşla tüketilebilir. İçine konan bulgur şişeceği için, taze olarak tüketilmesi tavsiye edilir. Çiğ köfte yapımında kullanacağınız etin sinirlerinden ayrılmış olması gerekir. Bunlara dikkat ederseniz, evinizde güzel bir etli çiğ köfte hazırlayabilirsiniz. Genellikle acılı olarak yapılsa da siz isterseniz köftenizi acısız olarak da hazırlayabilirsiniz. Şimdi birlikte etli çiğ köftenin yapımına geçebiliriz.
Etli çiğ köfte tarifi için gerekli olan malzemeler
4 su bardağı köftelik ince bulgur
500 gram yağsız kırmızı et
6 yemek kaşığı kuru isot biber
10 adet yeşil taze soğan
1 adet orta boy kuru soğan
1 diş sarımsak
1 demet maydanoz
1 tatlı kaşığı domates salçası
Yarım limon suyu
Yeterince tuz ve karabiber
Marul yaprakları
Etli çiğ köfte nasıl yapılır?
Çiğ köftemizi hazırlamak için yoğurma kabının içine ince bulguru koyuyoruz.
İnce bulgurun içine yağsız ince çekilmiş ve sinirlerinden ayrılmış olan eti, tuzu, karabiberi, rendelediğiniz kuru soğanı, çok ince doğranmış taze soğanları, isot biberi, maydanoz ve ezilmiş sarımsağı koyuyoruz.
Malzemelerin içine biraz su ilave ederek, kabarması için karıştırıyoruz. Çiğ köfte malzemelerini iyice yoğuruyoruz. Malzemelerin birbiriyle özdeşleşmesi gerekiyor. Yoğururken isterseniz hazırladığınız limonlu suyla ellerinizi ıslatabilirsiniz. İyice yoğurmadan suyu fazla koymamanız gerekir. Böyle yapmazsanız bulgur malzemelerle özdeşleşmeden kabarmış olacak ve lezzeti yerinde olmayacaktır. Bu yüzden suyu ilave ederken dikkatli olmalısınız. Suyu yavaş yavaş ilave etmeniz gerekir.
Yoğurduğunuz çiğ köftenin kıvamına dikkat ediniz. Gerekiyorsa su ilave ederek, yoğurmaya devam edin. Yoğurma işlemi sizi biraz yorsa da uğraşmanıza değecek bir tariftir. Yavaş ama kuvvetli bir şekilde bastırarak yoğurma işlemini yapmalısınız.
Hazır olduğunuzu düşündüğünüzde, elinizde sıkarak hazırladığınız ince ve uzun köfteleri marul yapraklarıyla döşediğiniz servis tabağına alınız.
Etli çiğ köfteleri artık konuklarınızın beğenisine sunabilirsiniz. Yanında şalgam ya da yoğurt servisi yapabilirsiniz.