Etli kuru patlıcan dolması, Gaziantep mutfağına ait olan lezzetli yemeklerden biridir. Burada dolmanın içinde kullanılan et, bıçak arası kıymayla hazırlanmaktadır. Yani zırh adı verilen keskin bıçakla et kıyma haline getirilmektedir. Bu yolla et ezilmediğinden, kıyması daha lezzetli oluyor. Burada bunu bulamayacağımız için, dolmayı biz normal çekilmiş kıymayla hazırlayacağız. Yemeğin lezzeti ekşisiyle, salçasıyla, yağıyla ve acısıyla gerçekten çok güzel oluyor. Dolmanın içindeki acı ve ekşi miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca dolmanın iç harcını bir gün önceden hazırlar, buzdolabında bekletirseniz, daha lezzetli olacağını söyleyelim. Vaktiniz varsa, dolmayı bu şekilde hazırlayın. Şimdi bizlerde bu leziz yemeği hazırlamaya başlayalım.
Etli kuru patlıcan dolması için gerekli olan malzemeler
Bir dizi kuru patlıcan (Dizide yaklaşık olarak 18 tane patlıcan oluyor)
Yarım kg orta yağlı dana kıyması
5 diş sarımsak
1 su bardağı pilavlık pirinç
2 yemek kaşığı Antep salçası
2 yemek kaşığı nar ekşisi
Çeyrek su bardağı su
Yeteri kadar tuz ve karabiber
2 adet büyük boy kuru soğan
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Arzu edildiği kadar kırmızı pul biber
Sosu için
1 yemek kaşığı Antep salçası
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Sıcak su
1 limon suyu
Etli kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?
Dolmayı hazırlamak için önce kuru patlıcanları tencerede kaynattığınız suyun içinde kaynatın. Patlıcanların ipini haşladıktan sonra çıkarın. Haşlamadan çıkarırsanız, patlıcanları kırabilirsiniz. Sıcak sudan çıkardığınız patlıcanları soğuk sudan geçirin ve süzülmeleri için bir süzgecin içine koyun. Patlıcanları haşlarken dikkat edin, fazla yumuşamasınlar. Bu arada sizde dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayın. Kuru soğanları çok ince doğrayın. Pirinçleri yıkayarak, soğanların içine koyun. Antep salçasını, dövülmüş sarımsakları, baharatları, tuzu ve nar ekşisini malzemelere ilave edin. Dana kıymasını ve sızma zeytinyağını da koyarak, malzemeyi iyice karıştırın. Şimdi kuru patlıcanları doldurabiliriz. Patlıcanlara iç harcını koyarken, üstten bir parmak aşağıda doldurun. Daha sonra ağızlarından sıkarak, ağızlar aşağıya gelecek şekilde ve üst üste tencereye yerleştirin. Bu şekilde iç malzemeler dışarıya çıkmadan, patlıcanlar patlamadan dolmalarınız pişecektir. Şimdi dolmanın sosunu hazırlayalım. Tavanın içinde zeytinyağın içinde Antep salçasını kızdırın. İçine limon suyunu ve sıcak suyu ilave edin. Koyacağınız sıcak su miktarı, dolmaların üzerini örtecek kadar olmalıdır. Daha sonra bunu tenceredeki kuru patlıcan dolmalarının üstüne dökün. Ocakta kısık ateşin üzerinde yemeği pişirebilirsiniz. Pişen dolmaları kısa bir süre dinlendirerek, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.