Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesi bir o kadar zevklidir. Bu nedenle hazırlarken biraz fazla sarabilir, ertesi günde yiyebilirsiniz. Bu faydalı sebzeyle hazırlanan yemeklerin, sağlığımız için çok faydası vardır. Bu nedenle kış aylarında yemeklerimizde lahanaya da yer vermeliyiz. Şimdi birlikte etli lahana sarmasını hazırlamaya başlayalım.
Etli lahana sarması için gerekli olan malzemeler
1 adet orta boy sarmalık lahana (Sarmalık lahanalar biraz daha gevşek yapıda oluyor)
350 gram dana ve kuzu karışık kıyma
1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 adet büyük boy kuru soğan
4-5 diş sarımsak
2 yemek kaşığı domates salçası
2 su bardağı pilavlık pirinç
1 yemek kaşığı biber salçası
2 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı kuru nane
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (Acıyı seviyorsanız bu miktarı arttırabilirsiniz)
1 demet maydanoz
2 adet domates
Yeterince tuz
Sosu için
Yarım limon
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Yeterince tuz
Sıcak su
Etli lahana sarması nasıl yapılır?
Sarmanın yapımına lahanayı ayıklamakla başlıyoruz. Önce dışında bulunan yaprakları çıkarıyoruz. Bunu kolayca yapmak için, lahananın orta kısmındaki sert parçaya bıçakla kesikler atalım. Böylece yapraklara zarar vermemiş oluruz. Lahananın yapraklarını çıkardıktan sonra, tencerede kaynattığımız suyun içinde haşlayalım. Bunun süresi 1-2 dakika kadar olmalı, yapraklar erimemeli, sadece yumuşamalıdır. Yapraklar haşlandıkça kevgirle suyun içinden alıp, süzgece koyalım. Bütün lahana yapraklarına aynı işlemi uygulayalım. Şimdi sarmanın içine koyacağımız iç harcı hazırlamaya başlayalım. Önce kuru soğanları ayıklayalım ve yemeklik ince bir şekilde doğrayalım. Aynı şekilde sarımsakları ve domatesleri doğrayalım. Maydanozun saplarını ayıklayarak, incecik kıyalım. Pirinci yıkayarak, malzemelerin içine koyalım. Dana ve kuzu karışımı kıymayı da malzemelerin içine koyalım. Ardından tuzunu, domates salçasını ve baharatları ilave edelim. Sızma zeytinyağını da koyarak, iç harcını iyice karıştıralım. Soğumuş olan lahana yapraklarının ortadaki damarlarını ayıklayalım. Yapraklardan sarma sarmak için uygun parçalar çıkaralım. Lahana parçalarının içine iç harçtan koyarak, sarmaları hazırlayın. Sararken lahananın damarlı tarafı iç tarafa gelsin. Sarma sırasında lahanaların kenarlarını kıvırmanıza gerek yoktur. Sarmaları hafifçe elinizle sıkarak tencereye dizebilirsiniz. Bütün sarmalar hazırlandıktan sonra, üzerine dökeceğiniz sosu hazırlamaya başlayın. Tavanın içinde zeytinyağında kızdırdığınız salçanın içine, limon suyunu, tuzu ve yeterince sıcak suyu koyarak sosu hazırlayabilirsiniz. Bunu tenceredeki sarmaların üzerine dökün. Yaptığınız sarmaların açılmaması için, isterseniz bir tabağı üzerine ters kapatabilirsiniz. Yemeğiniz kısık ateşte kısa sürede pişecektir. Etli lahana sarmasını konuklarınıza yanında yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz.