Etli mantar sote, sevdiklerinize pilavla birlikte ikram edilecek güzel bir yemek tarifidir. Ayrıca düşük kalorisi ve besleyici özellikleri ile sağlıklı beslenmenize katkıda bulunacaktır. İçeriğinde bulunan tansiyonun düşmesine ve kalp krizinin önlenmesine yarayan potasyum açısından muzdan bile daha zengin olan bir besin. Mantarın içeriğinde çok fazla su bulunduğundan, yemeklerde kullandığınızda suyu az miktarda kullanmalısınız. Doğradığınız mantarların kararmaması için, limonlu suyun içinde bekletmelisiniz. Prostat ve göğüs kanserini önleyici etkileri kanıtlanmış olan mantarı tüketmek için, kendimize fırsatlar yaratmalıyız. İster yemek olarak pişirmeli ister salatalarda kullanmalı, istersek garnitür olarak tercih etmeliyiz. Kültür mantarı olarak yetiştirildiğinden, yılın her döneminde mantara ulaşabiliriz. Dilerseniz artık etli mantar sote tarifimizi birlikte hazırlamaya başlayalım.
Etli mantar sote için gerekli olan malzemeler
300 gram dana eti
15 adet mantar
1 adet kırmızı biber
2 adet çarliston biber
1 adet orta boy kuru soğan
5 diş sarımsak
1 çay bardağı rendelenmiş domates
Yeterince karabiber, tuz, kekik ve kırmızı pul biber
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Etli mantar sote nasıl yapılır?
Yemeğimizin yapımına dana etini sotelik küçük küp şeklinde doğrayarak başlayalım. Teflon bir tavayı ocağın üzerinde kızdıralım. İçine yağ koymadan doğradığımız etleri içine atalım. Etler suyunu salıp, çekene kadar kısık ateşte pişirelim. Bu sayede etlerin iyice yumuşamasını sağlarız.
Tavada bulunan etler yumuşadıktan ve suyunu çektikten sonra içine zeytinyağını ilave edelim. Bu şekilde kısa bir süre kavuralım.
Etlerin içine kuru soğanı piyazlık doğrayarak, sarımsakları küçük küçük doğrayarak ilave edelim.
Bu esnada mantarları yıkayarak, doğrayalım ve limonlu suyun içinde tutalım. Bu işlemi mantarların kararmaması için yapıyoruz.
Tavada pişen malzemenin içine çarliston biberleri ve kırmızı biberi çekirdeklerini ayıklayarak doğrayalım. Kısa bir süre kavurduktan sonra, mantarları limonlu sudan çıkararak tavadaki malzemelerle buluşturalım.
Yemeği bir yandan kavururken, içine domates rendesini, tuzu, karabiberi, kırmızı pul biberi ve kekiği ilave edelim. En son içine az miktarda sıcak su ilave ederek, etli mantar soteyi kısık ateşte pişmeye bırakalım. İstediğimiz kıvama geldiğinde servis tabağına alarak, yanında pilavla konuklarımızın beğenisine sunalım.