{ "title": "Etli Mantı Tarifi", "image": "https://www.etyemekleri.gen.tr/images/etli-manti-tarifi.jpg", "date": "19.01.2024 00:38:35", "author": "Attab", "article": [ { "article": "
Etli mantı tarifi, Türk mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Yöresel olarak yapımı ve adı biraz farklılık gösterse de yemeğin ana malzemeleri hiç değişmiyor. İç malzemesi olarak et, kıyma, patates, peynir, ıspanak gibi malzemelerden hazırlanmış harçlar kullanılabiliyor. Hazırlanan hamuru ve üzerine koyulan yoğurtlu harç ve tereyağlı, kırmızı biberli sosla sadece ana yemek olarak tüketilebiliyor. Mantının en zor tarafı hamurunun hazırlanması ve mantıların yapılmasıdır. Hamurun kıvamının yakalanması gerekiyor. Hamur ne çok yumuşak ne de çok sert olmalıdır. Kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. Uzun bir hazırlığı olan mantının yapımına bizde erken başlayalım. Malum yemek zamanına kadar etli mantıyı yetiştirmemiz gerekir.

Etli mantı tarifi için gerekli olan malzemeler

Hamuru için
İç harcı için
Sosu için
Etli mantı tarifi nasıl yapılır?

Bir yoğurma kabının içine elenmiş unu koyalım. Unun ortasını havuz gibi açalım. İçine yumurtayı kıralım. Tuzu ve suyu koyarak yoğurmaya başlayalım. Yaptığınız hamur kulak memesinden biraz daha sert olmalıdır. Yoğurduğunuz hamurun dinlenmesi için, üzerini bir bezle örterek uygun bir yere kaldırın. Üstünü örtmeyi ihmal etmemeniz gerekir, çünkü hamurunuz kuruyabilir. Hamur dinlenirken bizde mantının iç harcını hazırlayalım. Önce soğanları küçük küpler şeklinde doğrayalım. Çok küçük doğramayı beceremezseniz, kuru soğanı rendeleyebilirsiniz. İçine maydanozun saplarını ayıklayarak kıyalım. Tuzunu ve baharatlarını karıştıralım. Harcın içine 2-3 yemek kaşığı su ilave edelim. Bunu hamurlara kolay sürülmesi için yapıyoruz. Şimdi dinlenmiş olan hamuru 3 ya da 4 parçaya ayıralım. Her birini oklava yardımıyla açalım. Hamurların kalınlığı bildiğimiz yufkalardan biraz kalın olmalıdır. Daha sonra hamurları kare parçalara bölelim. Parçalar istediğiniz büyüklükte olabilir. Ama genellikle 2 cm uzunluğunda uygundur. Hamurlar ne kadar küçük olursa, yerken o kadar güzel olacaktır. Kare hamur parçalarının ortasına hazırladığınız iç harçtan koyun. Her parçayı ister karşılıklı kenarlarını katlayarak üçgen biçiminde ister dört köşesinden birleştirerek, klasik mantı şeklinde katlayın. Hamurları katlama işinde fazla oyalanmayın. Çünkü hamurlar havayla temas halinde olduğundan kuruyabilir. Buda kapanmasına engel olur. Tüm hamurları bu şekilde kapadıktan sonra, tencerenin içinde kaynattığınız suyun içinde haşlayacaksınız. Suya biraz tuz atmayı unutmayın. Mantıları gruplar halinde haşlayın. Suda 4-5 dakika haşlanmaları yeterli olacaktır. Zaten pişen hamurlar suyun üzerine çıkar. Pişirdiğiniz mantıları bir servis tabağına alın. Bir kâsenin içinde sarımsakları döverek, yoğurt ve tuzla karıştırarak sosunu hazırlayın. Tavanın içinde tereyağını kızdırarak, içine arzunuza göre tuz, salça, kırmızı toz biber, nane gibi baharatlar ilave edin. Mantıların üzerine önce yoğurtlu sosu dökün. Bunun üstüne tereyağlı sosu gezdirin. Artık etli mantınız konuklarınıza servis edilebilir.

Afiyet olsun.
" } ] }