Etli pırasa yemeği, kış aylarında değişiklik yapmak isteyenler için tavsiye edebileceğimiz güzel bir tariftir. Biliyorsunuz kış aylarında sebze tercihi biraz kısıtlı oluyor. Birçok insanın pırasayı fazla sevmediğini düşünüyoruz. Ancak bu sebzenin faydalarını öğrendikten sonra bu kararlarını değiştireceklerdir. İçeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde yaşlanmayı geciktiren, içeriğindeki sülfürlü bileşikler ile kolon kanseri ve diğer kanser türleri üzerindeki olumlu etkileri, kan damarlarındaki hasarı azalttığından kalp sağlığındaki olumlu etkileri, içeriğindeki kan pıhtılaşmasını sağlayan K vitamininin varlığı bu sebzeyi ayrıcalıklı yapmaya yetiyor. Günde bir tabak pırasa tüketerek, günlük K vitamini ihtiyacınızın üçte birini karşılayabilirsiniz. Pırasanın bu faydalı olduğunu gördükten sonra, düzenli olarak tüketeceğinizi düşünüyoruz. Dilerseniz birlikte etli pırasa yemeğimizi hazırlamaya başlayalım.
Etli pırasa yemeği için gerekli olan malzemeler
5 adet orta boy pırasa
1 adet orta boy havuç
1 adet orta boy kuru soğan
250 gram kuşbaşı kuzu eti
1 yemek kaşığı domates salçası
Yeterince tuz
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Etli pırasa yemeği nasıl yapılır?
Önce pırasaları güzelce yıkayın. Uç kısımlarını kesin. Dışta bulunan kabuklarını ayıklayın. Daha sonra verev şeklinde doğrayın.
Havucu ayıkladıktan sonra, aynı pırasalar gibi verev doğrayın.
Uygun boyda tencerenin içine kuru soğanı yemeklik olarak doğrayın. Verev doğranmış havuçları da içine atın. Sızma zeytinyağını ilave ederek, kavurmaya başlayın.
Kuru soğanlar kavrulduktan sonra, içine kuşbaşı kuzu etlerini koyun. Birlikte kavurmaya devam edin. Yemeklerde kullandığınız kuzu etini fazla yağlı kısımlardan almayın. Mümkünse but tarafından tercih edin. Hem lezzetli olacak hem de kolay pişecektir.
Etler kavrulduktan sonra, içine domates salçasını ilave ederek salçanın kokusu çıkana kadar kavurun.
Ardından pırasaları malzemelerin içine atın. Kısa bir süre kavurmaya devam edin. Bu aşamada yemeği fazla karıştırmayın. Çünkü pırasalara zarar verebilirsiniz.
Yemeğin içine çok az sıcak su ilave edin. Pırasaların mümkün olduğu kadar kendi suyuyla pişmesini sağlayın. Ateşin altını ise iyice kısın. Her yemeği kısık ateşte pişirmeyi alışkanlık haline getirin. Bu şekilde yemeklerinizin daha kolay piştiğini ve daha lezzetli olduğunu göreceksiniz.
İstediğiniz kıvamda pişen yemeği sıcak olarak konuklarınıza ikram edebilirsiniz. Tabi yanında güzel bir pilavla sunarsanız, çok güzel bir ikili olacaktır.