{ "title": "Etli Sarma", "image": "https://www.etyemekleri.gen.tr/images/etli-sarma.jpg", "date": "20.01.2024 14:03:44", "author": "Aşkım", "article": [ { "article": "
Etli sarma, mutfağımızın en güzel yemekleri arasında yer almaktadır. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesinin keyifli olduğunu söylemeye gerek yok sanırım. Bu yemeği ağzınızın tadıyla yemeği isterseniz, mutlaka sarma yaparken kullanacağınız yaprakların kart olmamasına ve ince olmasına dikkat etmelisiniz. Mümkünse sultaniye üzüm yaprağı kullanmanızı tavsiye ederiz. Etli sarma yapacağınız için, çok büyük yapraklar yerine orta boy olanları tercih edin. Zeytinyağlı sarmalarda büyük boy yaprak kullanabilirsiniz. Taze yaprak kullanacaksanız, daha keyifli bir sarma yiyeceğinizi söyleyebiliriz. Ama kış aylarında mecburen salamura yaprakları kullanmak zorunda kalacaksınız. Bu durumda sarmanızın tuzlu olmaması için, bir gece önceden yaprakları suyun içinde bekletmelisiniz. Böylece salamura yapılırken yapraklara konulan tuz arınmış olacak.

Etli sarma için gerekli olan malzemeler
Pişirmek için malzemeler
Etli sarma nasıl yapılır?

Sarmamızı hazırlamaya önce yapraklarımızı hazırlamakla başlayalım. Salamura yaprak kullanıyorsanız, geceden suda bekletmeniz gerekiyor. Taze yapraklarda bunu yapmanız gerekmez. Yaprakları güzelce yıkayın. Tencerede kaynayan suyun içinde yaprakları 5-8 dakika kadar kaynatın. Daha sonra yaprakları bir süzgecin içine alın. Yaprakların suları süzülürken, bizde iç harcını hazırlamaya başlayalım. Önce kuru soğanları incecik yemeklik doğrayalım. İçine maydanoz ve dere otunu ayıklayarak, ince bir şekilde kıyalım. Domatesleri malzemenin içine rendeleyelim. Malzemenin içine domates salçasını, biber salçasını koyalım. Tuzu, karabiberi ve arzu edilirse biraz naneyi ilave edelim. Sarımsağı da incecik doğrayalım. İçine pirincimizi yıkayarak koyalım. Etli sarma sararken pirinci az koyuyoruz. Sarmaları yerken etin lezzetini hissetmeliyiz. Pirinci koyduktan sonra sızma zeytinyağını ve dana kıymamızı malzemelerle buluşturalım. Tüm malzemeyi iyice karıştıralım. İçine biraz su ilave edelim ki, sarma harımız kuru olmasın. Şimdi yaprakları önümüze alalım. Yaprakların saplarını keselim. Damarlı olan kısmı iç tarafa gelecek şekilde sarmaya başlayalım. Her yaprağın içine yaklaşık olarak 1,5 çay kaşığı iç harcımızdan koyalım. Sardığımız sarmalar tek lokmalık olacak şekilde sarılmalıdır. Öyle zeytinyağlı yaprak sarması sarar gibi ince uzun sarmayın. Uygun boydaki bir tencerenin içine sarmaları yerleştirelim. Sarma tencereniz fazla derin olmasın. Tüm yaprakları sarıp bitirdikten sonra, üzerine dökeceğimiz sosu hazırlayalım. Bir tavada sızma zeytinyağını kızdıralım. İçine domates ve biber salçasını koyalım. Hafif kavurduktan sonra, biraz sıcak su ilave edelim. Bunu yaprak sarmalarının üzerine dökelim. Suyun yaprakların üzerine kadar çıkmasına dikkat edin. En son olarak tencerenin ağzına uygun boyda bir tabağı üzerine kapatın. Bunu sarmaların pişerken dağılmaması için yapıyoruz. Şimdi tencereyi ateşin üzerine koyarak, kısık ateşte sarmamızı pişiriyoruz. Yemeğimiz piştikten sonra yanında sarımsaklı ya da normal yoğurtla birlikte konuklarımıza sıcak olarak servis edebiliriz.

Afiyet olsun.
" } ] }