Etli taze fasulye, yaz mevsiminin sevilen yemekleri arasında yer alır. Bazıları zeytinyağlı taze fasulyeyi tercih etmiş olsalar da etli pişirilen taze fasulyenin ayrı bir yeri vardır. Taze fasulyenin etle uyumu mükemmel oluyor. Biliyorsunuz taze fasulye kurusu gibi farklı türlerde oluyor. Ayşe kadın fasulye, çalı fasulye, şeker fasulye gibi türler ülkemizde değişik yörelerde farklı pişirme yöntemleriyle pişiriliyor. Biz tarifimizi verirken çalı fasulye kullandık. Fasulyenin bu türüne etli pişirme yöntemi yakışıyor. Hele yaz aylarında tarla domatesi ile pişirildiğinde çok lezzetli oluyor. Tarifimizi denedikten sonra sizler de bize hak vereceksiniz. Dilerseniz etli taze fasulye yemeğini birlikte hazırlayalım.
Etli taze fasulye için gerekli olan malzemeler
300 gram kuşbaşı kuzu eti
2 adet orta boy kuru soğan
1 kg taze fasulye
2 adet yeşil biber
3/4 çay bardağı sızma zeytinyağı
2 diş sarımsak
Yeteri kadar tuz
3 adet büyük boy domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
Etli taze fasulye nasıl yapılır?
Yemeği hazırlamak için önce taze fasulyeleri ayıklamamız gerekiyor. Mevsiminde olduğunda fazla kılçıklı olmuyor. Taze fasulyeleri yıkadıktan sonra, yanlarında olan kılçıklı taraflarını bıçakla kesiyoruz. Tarifimizde çalı fasulye kullandığımızdan, fasulyeler yassı oluyor. Yan taraflarını incecik kesiyoruz. Daha sonra fasulyeleri ortadan uzunlamasına ikiye ayırıp, uygun büyüklükte kesiyoruz. Verev keserseniz, yemekte çok hoş duruyor.
Tencerenin içine kuru soğanları, sarımsakları ve yeşil biberleri yemeklik doğruyoruz. Yeşil biberleri aynı taze fasulye gibi verev kesersiniz.
Soğanlar şeffaflaştıktan sonra, içine kuşbaşı doğranmış kuzu etlerini atıyor ve kavurmaya devam ediyoruz. Dilerseniz dana eti de kullanabilirsiniz. Ancak kuzu etiyle daha lezzetli olduğundan, bizim tercihimiz bu oldu.
Kuşbaşı etler istenilen kıvamda kavrulduktan sonra, domateslerin kabukları soyarak küçük küpler halinde doğrayıp içine atıyoruz. Malzemelerin hepsi orta ateşte pişince, domates salçasını ilave ediyoruz. Yemeğin malzemelerini salçayla özdeşleşmesi için, bir süre daha pişiyoruz.
Daha sonra ayıklanmış ve doğranmış olan taze fasulyeleri tencerenin içine atıyoruz. Şimdi tüm malzemeyi ateşte taze fasulyeler sararana kadar kavurmaya devam ediyoruz. İçine tuz ve karabiberi ilave ediyoruz.
Ardından yemeğe sıcak su ilave ediyoruz. Sıcak su taze fasulyelerin çok az üzerine çıksın. Yemeği kısık ateşte pişene kadar tutuyoruz. Taze fasulyeleri çok fazla pişirmeyin. Fazla pişerse taze fasulyeler ağızda dağılıyor.
Yemeğimiz piştikten sonra sıcak olarak, sevdiklerinize yanında pilav ve cacık ile servis edebilirsiniz. Herkesin yemeğinizi beğeneceğini umuyoruz.