Fırında etli patlıcan, kuşbaşı etle hazırlanan lezzetli patlıcan yemekleri arasında yer alır. Yemeğinizi ister kuzu eti ile ister dana etiyle pişirebilirsiniz. Ancak bizim tavsiyemiz kuzu etiyle pişirmenizdir. Bu şekilde daha lezzetli olacağını söylemeliyiz. Çünkü patlıcan çabuk pişeceğinden, kuzu etiyle aynı zamanda daha rahat pişecektir. Böyle lifli ve düşük kalorili sebzelerin her zaman tüketilmesini öneririz. Kolesterol seviyelerinde düzenleme yaptığından, kalp dostu bir sebzedir. Bu faydalı sebzeyle hazırlayacağımız yemeği beğeneceğinizi düşünüyoruz. Dilerseniz yemeğimizin yapımına başlayalım.
Fırında etli patlıcan için gerekli olan malzemeler
Yarım kg kuzu kuşbaşı et
6 adet kemer patlıcan
4 tane orta boy domates
6 tane sivri biber
2 tane orta boy kuru soğan
Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
2 diş sarımsak
Yeterince tuz ve karabiber
Yarım demet maydanoz
Kızartma için sıvı yağ
Fırında etli patlıcan nasıl yapılır?
Yemeğin yapımına kemer patlıcanları yıkamakla başlayın. Patlıcanların kabuklarını alacalı olarak uzunlamasına soyun. Daha sonra içinde tuzlu su hazırladığınız bir kabın içine patlıcanları koyun. Burada bir süre dinlendireceğiniz patlıcanlar acı suyunu salacaktır.
Sizde bu arada kuru soğanları yemeklik olarak doğrayın. Kuru soğanların içine iki tane sivri biberin çekirdeklerini çıkararak doğrayın. Domateslerin üç tanesinin kabuklarını soyarak, ince yemeklik olarak doğrayın.
Dinlenmiş olan patlıcanları kevgirin içine alarak, sularını süzdürün. Suları süzüldükten sonra, patlıcanları yuvarlak dilimler halinde doğrayın. Tavanın içine kızartma yağını koyun. Kızdırdığınız yağda patlıcan dilimlerini önlü arkalı kızartın. Patlıcanların fazla kızarmaması gerekiyor. Çünkü biraz da fırında pişecek.
Kızaran patlıcanları fırın tesisinin içine sıralayın.
Başka bir tavanın içine sızma zeytinyağını koyarak, doğramış olduğunuz kuru soğanları, sivri biberleri ve sarımsakları kavurun.
Ardından kuşbaşı kuzu etlerini ilave edin. Tavsiyemiz kuşbaşı etleri saç kavurma yapar gibi küçük doğramanız.
Etler bu şekilde kavrulduktan sonra içine domates salçasını ilave edin. Malzemeleri salçanın kokusu çıkana kadar kavurmaya devam edin. Sonra doğramış olduğunuz domatesleri ilave edin. Domatesler eriyene kadar pişirmeye devam edin.
İçine yarım demet maydanozu ince doğrayarak ilave edin. Biraz su, karabiber ve tuz ilave ederek bir taşım kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın.
Fırın tepsisine sıralamış olduğunuz patlıcanların üzerine, hazırladığınız etli malzemeyi dökün. Suyu azsa üzerine biraz sıcak su dökebilirsiniz. Tepsideki yemeğin üstünü kalan domates ve sivri biberlerle süsleyerek, önceden 180 derecede ısıtmış olduğunuz fırına koyun. Fırında etli patlıcan yemeğiniz fırında 30-40 dakika piştikten hazır hale gelecektir. Yemeğinizi yanında pilavla birlikte servis edebilirsiniz.