{ "title": "Kastamonu Etli Ekmek", "image": "https://www.etyemekleri.gen.tr/images/kastamonu-etli-ekmek.JPG", "date": "21.01.2024 13:00:36", "author": "Petek", "article": [ { "article": "
Kastamonu etli ekmek, Kastamonu şehrimize has güzel bir et ekmeği tarifidir. Bu isim zaman içinde etli ekmek olarak değişime uğramıştır. Eskiden et dövülerek kıyma kıvamına getirilirmiş. Bu yüzden et ekmeği ismini aldığı düşünülmektedir. Günümüzde et dövmekle kimse uğraşmadığından, hazır etle yapılmaktadır. Önceden evlerde bulunan altı külle kaplanmış ocaklarda, odun ateşiyle pişirilmiş. Pişen her etli ekmek soğumadan, daha üst üste konmadan yenirmiş. Şimdilerde bu evlerde teflon tavalarda ya da saçların üzerinde ocakta yapılmaktadır. Bizde bu yöresel tarifi birlikte yapmaya başlayalım.

Kastamonu etli ekmek için gerekli olan malzemeler
Kastamonu etli ekmek nasıl yapılır?

Etli ekmekleri hazırlamak için, derin bir hamur yoğurma kabına unu koyalım. İçine biraz tuz ve su ilave ederek, hamuru yoğurmaya başlayalım. İstediğimiz gibi kıvamda hamur elde ettikten sonra, hamurun üzerine nemli bir bez örterek bir kenarda dinlenmeye bırakalım. Bu sırada bizde iç malzemeyi hazırlamaya başlayalım. Bir kabın içine kıymayı koyalım. Kuru soğanı ayıklayarak rendeleyelim. Domatesi de aynı şekilde rendeleyelim. Maydanozun saplarını ayıklayarak ince bir şekilde kıyalım. Baharatlarımızı damak tadımıza göre ilave edelim. İçine yumurtayı kıralım. Bunu iç malzemenin hamura daha rahat sürülmesi için ilave ediyoruz. İç malzemesini iyi karıştırmalıyız. Kıymalı harç biraz sulu kıvamlı olmalıdır. Eğer suyunu çekerse, biraz sulandırmalıyız. Şimdi dinlenmiş olan hamurdan, yumurta kadar parçalar koparalım. Pişireceğimiz sacın ya da tavanın büyüklüğünde unlanmış tezgâhın üstünde oklavayla açalım. Açtığımız hamurun yarısına kıymalı iç malzemesinden sürelim. Hamuru karşılıklı kenarlarının üzerine kapatalım. Ateşin üzerinde teflon tavamızı ya da sacımızı iyice ısıtalım. Etli ekmeği bunun üzerinde önlü arkalı ama yakmadan pişirelim. İki tarafı pişince tereyağı ya da sıvı yağı üzerine sürelim. Kastamonu etli ekmek piştikçe sevdiklerimize servis yapalım. Birikmesine izin vermeden sıcak olarak, yanında ayranla tüketelim.

Afiyet olsun.
" } ] }