Et yemekleri, yöresel olarak farklı şekillerde pişirilmektedir. Genellikle ana yemek olarak sunulan yemekler, özenle hazırlanmaktadır. Yöresel olarak insanların damak lezzetini taşıyan et yemekleri, dengeli beslenme açısından son derece önemlidir. Bu yemekleri doğru pişirmek, içeriğinde bulunan mineral ve vitaminlerden, etin proteininden yeteri kadar fayda sağlamak için gereklidir.
Et yemekleri pişirilirken nelere dikkat edilmelidir?
Yemeğin içinde kullanılan etin yumuşaklığı, etin elde edildiği hayvanın yağ ve kas dokusuna, yaşına, etin kesimden sonra dinlendirilmesine göre farklılık gösterebilir. Eğer hayvan yeterince beslenmemişse, yemekte kullanacağınız et sert olacaktır. Yemek pişirirken kullanacağınız etlerde, hayvanın farklı yerlerinden elde edilmesine göre farklı pişirme yöntemleri kullanılmalıdır. İyi beslenen bir hayvanın eti yağlı olurken, yaşı fazla olan hayvanın etindeki yağ oranı azalır. Etin yağ oranının fazla olması yumuşaklığına katkı sağlar. Ette bulunan kılcal yağ damarları ne kadar fazlaysa, bu etle pişirilen yemekler daha lezzetli olur. Et yemeği yapılırken, etin içindeki bağ dokusu ve etin çeşidine göre uygulanan pişirme yöntemi, etin daha lezzetli olmasına katkı sağlar. Yemeğin içine konacak etin kesinlikle dövdürülmemesi ve oda sıcaklığında olması gerekir. Oda sıcaklığında olan et, kendine has olan yumuşaklığına kavuşur. Et oda sıcaklığına gelirken, biraz riviera zeytinyağı kullanarak yağlayabilirsiniz.
Eti pişirirken sızma zeytinyağı kullanılmasına rağmen, bu aşamada sızma zeytinyağı kullanmayın. Sızma zeytinyağı düşük yanma derecesi ile pişmesine kadar geçen sürede ete zarar verecektir. Eti pişerken ilk aşamada yaklaşık olarak bir dakika yüksek ısıda tutup, kendi suyunu kaybetmesine engel olmak gerekir. Bundan sonra düşük ısıda pişirmeye devam etmelisiniz. Et yemekleri çok sıkışık halde pişirilmemelidir. Sıkışık pişirilen etler daha fazla su salacaktır. Et yemeklerinin pişirilmesinde en önemli husus, ette bulunan suyun dışarıya çıkarılmamasıdır. Bu yüzden pişirme sırasında, etler çatal gibi malzemelerle delinmemelidir.
Et yemekleri yapılırken hangi pişirme yöntemleri kullanılmalıdır?
- Kuru ısıyla pişirilmesi uygun olan etler: İçeriğinde bağ dokusu oranı az olan etler bu şekilde pişirilmelidir. Fırın rosto ve ızgara et yemekleri bu yöntem kullanılarak pişirilmelidir. Etlerde bağ dokusu fazlaysa, bu etleri kıyma haline getirerek, köfte halinde et yemeklerinde kullanılmalı ve kuru ısıyla pişirilmesi gerekir. Izgara yapılan et yemeklerine fazla ısı verilmemelidir. Etler bir dakika kadar yüksek ısıda tutulmalı ve hemen ısı düşürülmelidir. Sürekli yüksek ısıda pişirilen etlerin, hızla sertleşerek içi kısımları çiğ kalmaktadır. Ayrıca devamlı yüksek ateşte tutulan etlerde, protein kaybı meydana geliyor.
- Nemli ısıyla pişirilmesi uygun olan etler: Etlerin bağ dokusu fazlaysa, kıyma yapma dışında bu yöntem kullanılarak pişirilmesi gerekir. Parça etler ve kuşbaşı etler bu yöntem kullanılarak, az su ilavesiyle kebap, biftek, pirzola gibi et yemekleri pişirilebilir.
- Yağda kızartma yöntemiyle pişirilmesi gereken etler: bu yöntem sağlığımız açısından uygun olmasa da etin kıyma yapılmasıyla hazırlanan köftelerin pişirilmesinde kullanılabilir. Kullanılan yöntemde yağın kızgın olması halinde etin dış tarafı katılaştığından, iç kısmına yeteri kadar ısı gitmez. Bu nedenle etin pişmeyeceğini ve çiğ kalacağını söyleyebiliriz. Aynı zamanda etin dışının yanmasından dolayı, kanserojen etkiler oluşur. Pişirme sırasında az yağ kullanılırsa, pişirilen et daha fazla yağ çekecektir.
Et yemekleri örnekleri
Kırmızı biberli et sote
Akşam yemeği menünüzü renklendirecek olan tarifimiz, pilav ve ayranla birlikte tüketilebilir. Yapımı kolay ve pratik bir et yemeğidir.
Kırmızı biberli et sote malzemeleri
- 500 gram kuşbaşı dana eti
- 2 adet kırmızı biber
- 1 adet orta boy kuru soğan
- Yeteri kadar kırmızı pul biber, tuz, karabiber, kimyon
- 1 tatlı kaşığı biber salçası
- Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
Kırmızı biberli et sote nasıl yapılır?
Küçük doğranmış dana kuşbaşı etleri bir tavanın içinde sızma zeytinyağı ile yüksek ateşte bir dakika kadar kavuralım. Daha sonra ateşin altını kısarak, içine yarım su bardağı sıcak su koyup, pişmesini sağlayın. Suyunu çeken ve pişen etlerin yanına piyazlık doğradığınız kuru soğanı, jülyen doğranmış kırmızı biberi ve domates salçasını ilave ederek, kavurmaya devam edin. Malzemelerin içine tuzu ve baharatları en son ilave edin. Yemeği sıcak olarak, pilav ve ayran ikilisiyle birlikte servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Et yahni
Bu yemeği özel konuklarınızla birlikte paylaşabilirsiniz. Bu et yemeği de pilavla birlikte servis edilebilir.
Et yahni malzemeleri
- 500 gram kuşbaşı kuzu eti
- 200 gram yahnilik soğan
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- Yeterince tuz, kimyon ve karabiber
Et yahni nasıl yapılır?
Tavanın içine koyduğunuz sıvı yağı kızdırarak, içine kuzu kuşbaşı etlerini koyun. Yüksek ateşte etleri döndürerek, ateşin altını kısın. Etin kendi suyunda pişmesini sağlayın. Etler suyunu çekince, ayıkladığınız yahnilik soğanları içine atın. Bunları birlikte biraz daha kavurduktan sonra, domates salçasını ve baharatları ilave edelim. İçine çok az sıcak su koyarak, yemeğin pişmesini bekleyelim. Yemeğe en son tuzunu ilave edip, ateşi kapatalım. Et yahniyi sıcak olarak, yanında pilavla konuklarınıza servis edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Kiremitte köfte
Bu et yemeği kolayca hazırlayabileceğiniz bir tariftir. Fırında pişirildiğinden, yemeklerinizde sizlere lezzetiyle eşlik edecektir.
Kiremitte köfte malzemeleri
- 500 gram orta yağlı kıyma
- 1 çay bardağı kurutulmuş ekmek içi
- 1 adet kuru soğan
- Yeteri kadar tuz ve karabiber
- 2 adet domates
- 2 adet yeşil biber
- 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 100 gram kaşar peyniri
Kiremitte köfte nasıl yapılır?
Köfte malzemelerini bir kabın içinde iyice yoğurun. Köfte hazırlanırken harcın yoğurulması son derece önemlidir. Bu aşamayı biraz uzun tutmanızı tavsiye ederiz. Köfte harcından hazırlayacağınız köfteleri tavanın içinde hafifçe kızartın. Kiremitin içine koyduğunuz köftelerin üzerine, baharatlar, kuru soğan, domates ve biberle hazırladığınız sosu dökün. Üzerine kaşar peyniri rendesini serpiştirin. 200 derecede ısıtılan fırının içinde köfteleriniz kızarana kadar pişirin. Ardından kiremitte köfte yemeğini sıcak olarak servis edin.
Afiyet olsun.