Etli Kabak Dolması
Etli kabak dolması, kabak sebzesi ile yapılan sevilen yemek türlerinden biridir. Kabak lif oranı yüksek, kolay sindirilebilen bir sebze olduğundan, herkese tavsiye edebiliriz. Vitaminler ve mineraller açısından zengin, kabızlığa iyi gelen, prostat ve basur tedavilerinde destekleyici, vücudu temizleyen, kan yapıcı, öksürüğe faydalı, kan şekerini ve tansiyonu düzenleyen, sinirleri yatıştıran kabak dört mevsim yetişen bir sebze olduğundan her zaman tüketilmesi gerekir.
Kabağı salatalarda, yemeklerde ve dolmalarda çok yönlü olarak kullanabilirsiniz. Dilerseniz etli kabak dolmasını birlikte hazırlamaya başlayalım.
Etli kabak dolması için gerekli olan malzemeler- 1 kg uygun ebatlarda kabak
- 300 gram dana kıyma
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 çay bardağı pirinç
- 2 adet orta boy domates
- 1 demet maydanoz
- Yarım demet dere otu
- 2 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yeteri kadar tuz ve karabiber
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
Üzeri için- Sarımsaklı veya sade yoğurt
- Birkaç dal dere otu
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Sızma zeytinyağı
Etli kabak dolması nasıl yapılır?- Önce kabakları soyarak, ortadan ikiye bölelim. Dolmalık kabak alırken fazla şişman ve büyükleri tercih etmeyin. Mümkünse orta boy ve düzgün kabak seçmeye dikkat edin. Kabakların içini güzelce oyun.
- Dolmamızın iç malzemesini hazırlamak için, kuru soğanları ince yemeklik şekilde doğrayalım.
İçine maydanozu ve dere otunu ince bir şekilde kıyalım.
- Malzemenin içine domateslerin kabuklarını soyarak, küçük bir şekilde doğrayalım. Domates salçasını, yıkanmış pirinci ve kıymayı ilave edelim.
- İç malzemeye sızma zeytinyağını, tuzu ve karabiberi koyarak iyice karıştıralım.
- Dolmaya koyacağımız iç malzeme hazırlandı. Şimdi içini oyduğumuz kabakları bu malzemeyle dolduralım. İç malzemeyi çok sıkı koymamaya dikkat edin. Pişince pirinçler kabaracağından, kabakların dışına taşabilir. Kabak dolmalarının üstüne domates dilimleri yerleştirin.
- İçlerini doldurduğunuz kabakları uygun bir tencereye sıralayın. Bunun üstüne yağda kızdırdığınız salçayı ve sıcak suyu ilave edin.
- Hazırlanmış dolmaları kaynayıncaya kadar yüksek ateşte, kaynadıktan sonra kısık ateşte pişirmelisiniz. Yaklaşık olarak yarım saat sonra etli kabak dolması hazır olacaktır. Konuklarınıza üzerine sarımsaklı ya da sade yoğurt ve dere otu ile süsleyerek, servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
20.01.2024 12:30:35
Etli Kabak Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|