Etli Kuru Patlıcan Dolması

Etli kuru patlıcan dolması, Gaziantep mutfağına ait olan lezzetli yemeklerden biridir. Burada dolmanın içinde kullanılan et, bıçak arası kıymayla hazırlanmaktadır. Yani zırh adı verilen keskin bıçakla et kıyma haline getirilmektedir. Bu yolla et ezilmediğinden, kıyması daha lezzetli oluyor. Burada bunu bulamayacağımız için, dolmayı biz normal çekilmiş kıymayla hazırlayacağız.
Yemeğin lezzeti ekşisiyle, salçasıyla, yağıyla ve acısıyla gerçekten çok güzel oluyor. Dolmanın içindeki acı ve ekşi miktarını kendi damak tadınıza göre ayarlayabilirsiniz. Ayrıca dolmanın iç harcını bir gün önceden hazırlar, buzdolabında bekletirseniz, daha lezzetli olacağını söyleyelim. Vaktiniz varsa, dolmayı bu şekilde hazırlayın. Şimdi bizlerde bu leziz yemeği hazırlamaya başlayalım.

Etli kuru patlıcan dolması için gerekli olan malzemeler

  • Bir dizi kuru patlıcan (Dizide yaklaşık olarak 18 tane patlıcan oluyor)
  • Yarım kg orta yağlı dana kıyması
  • 5 diş sarımsak
  • 1 su bardağı pilavlık pirinç
  • 2 yemek kaşığı Antep salçası
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi
  • Çeyrek su bardağı su
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Arzu edildiği kadar kırmızı pul biber

Sosu için

  • 1 yemek kaşığı Antep salçası
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Sıcak su
  • 1 limon suyu

Etli kuru patlıcan dolması nasıl yapılır?


Dolmayı hazırlamak için önce kuru patlıcanları tencerede kaynattığınız suyun içinde kaynatın.
Patlıcanların ipini haşladıktan sonra çıkarın. Haşlamadan çıkarırsanız, patlıcanları kırabilirsiniz. Sıcak sudan çıkardığınız patlıcanları soğuk sudan geçirin ve süzülmeleri için bir süzgecin içine koyun. Patlıcanları haşlarken dikkat edin, fazla yumuşamasınlar. Bu arada sizde dolmanın iç harcını hazırlamaya başlayın. Kuru soğanları çok ince doğrayın. Pirinçleri yıkayarak, soğanların içine koyun. Antep salçasını, dövülmüş sarımsakları, baharatları, tuzu ve nar ekşisini malzemelere ilave edin. Dana kıymasını ve sızma zeytinyağını da koyarak, malzemeyi iyice karıştırın. Şimdi kuru patlıcanları doldurabiliriz. Patlıcanlara iç harcını koyarken, üstten bir parmak aşağıda doldurun. Daha sonra ağızlarından sıkarak, ağızlar aşağıya gelecek şekilde ve üst üste tencereye yerleştirin. Bu şekilde iç malzemeler dışarıya çıkmadan, patlıcanlar patlamadan dolmalarınız pişecektir. Şimdi dolmanın sosunu hazırlayalım. Tavanın içinde zeytinyağın içinde Antep salçasını kızdırın. İçine limon suyunu ve sıcak suyu ilave edin. Koyacağınız sıcak su miktarı, dolmaların üzerini örtecek kadar olmalıdır. Daha sonra bunu tenceredeki kuru patlıcan dolmalarının üstüne dökün. Ocakta kısık ateşin üzerinde yemeği pişirebilirsiniz. Pişen dolmaları kısa bir süre dinlendirerek, konuklarınıza ikram edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
20.01.2024 09:45:15
Etli Kuru Patlıcan Dolması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etli Kuru Patlıcan Dolması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Etli Kuru Patlıcan Dolması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Etli Mantı Tarifi

Etli mantı tarifi, Türk mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Yöresel olarak yapımı ve adı biraz farklılık gösterse de yemeğin ana malzemeleri hi...
Devamını Oku

Etli Ekmek

Etli ekmek, kuzu eti, domates, soğan ve biberle hazırlanan lezzetli bir tariftir. Konya ve Sivas yörelerine ait olan bu tarifin içindeki etin elde hazır...
Devamını Oku

Etli Pide

Etli pide, iç malzemesi olarak kuşbaşı etin kullanıldığı lezzetli bir pide çeşididir. Genellikle dışarıda yediğiniz bu pideyi, sizde evde yapmayı deneye...
Devamını Oku

Etli Sebze Yemekleri

Etli sebze yemekleri, yöresel olarak farklı şekillerde ve farklı malzemelerle pişirilmektedir. Sebzelerin içinde bulunan vitaminlerin, minerallerin ve z...
Devamını Oku

Etli Pilav

Etli pilav, yemeklere eşlik eden güzel bir pilav tarifidir. İçeriğinde bulunan bol miktarda karbonhidrat sayesinde, vücudun enerji kaynağı olan, yaşlanm...
Devamını Oku

Etli Çorba

Etli çorba, çorba çeşitleri arasında oldukça doyurucu bir tariftir. Çorba tarifleri günün her öğününde tercih edilmektedir. Sebzeli, tavuklu, sakatat ma...
Devamını Oku

Etli Bulgur Pilavı

Etli bulgur pilavı, mutfağımızın lezzetli bir pilav türüdür. Severek tüketilen bulgur pilavı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, sindirim sistemini...
Devamını Oku

Etli Patates Yemeği

Etli patates yemeği hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. Kış aylarının sevilen bir yemeği olsa da yaz aylarında da rahatlıkla pişirebilirsiniz. P...
Devamını Oku

Etli Sarma

Etli sarma, mutfağımızın en güzel yemekleri arasında yer almaktadır. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesinin keyifli olduğunu söylemeye gerek yok sanırı...
Devamını Oku

Etli Biber Dolması

Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirild...
Devamını Oku

Etli Lahana Sarması

Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesi bir o kadar zevkl...
Devamını Oku

Etli Kuru Fasulye

Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeyt...
Devamını Oku

Etli Nohut

Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da günlük ihtiyacınızın yarı...
Devamını Oku

Etli Bamya

Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış ayların...
Devamını Oku

Konya Etli Ekmek

Konya etli ekmek, Konya şehrimizle özdeşleşmiş olan geleneksel bir pide çeşididir. Bunu yerinde yerseniz gerçek lezzetini anlayabilirsiniz. Fakat evde y...
Devamını Oku

Kastamonu Etli Ekmek

Kastamonu etli ekmek, Kastamonu şehrimize has güzel bir et ekmeği tarifidir. Bu isim zaman içinde etli ekmek olarak değişime uğramıştır. Eskiden et dövü...
Devamını Oku

Etli Güveç

Etli güveç, lezzetine doyamayacağınız tariflerimizden biridir. Yemeğin güveçte pişirilmesi lezzetine katkıda bulunuyor. İçine koyulan sebzelerin çiğden ...
Devamını Oku

Fırında Etli Patlıcan

Fırında etli patlıcan, kuşbaşı etle hazırlanan lezzetli patlıcan yemekleri arasında yer alır. Yemeğinizi ister kuzu eti ile ister dana etiyle pişirebili...
Devamını Oku

Fırında Etli Güveç Tarifi

Fırında etli güveç tarifi, zevkle yiyeceğiniz, tadına doyamayacağınız güveç yemekleri arasındadır. Güveçte pişirilen yemekler ister ocağın üzerinde iste...
Devamını Oku

Etli Enginar

Etli enginar, beğeneceğinizi umduğumuz bir tariftir. Karaciğer dostu olan enginarla hazırlayacağımız yemeği yapmakta zorlanmayacaksınız. Enginar ayıklam...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Etli Mantı Tarifi
Etli Ekmek
Etli Pide
Etli Sebze Yemekleri
Etli Pilav
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024