Etli Lahana Sarması

Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesi bir o kadar zevklidir. Bu nedenle hazırlarken biraz fazla sarabilir, ertesi günde yiyebilirsiniz. Bu faydalı sebzeyle hazırlanan yemeklerin, sağlığımız için çok faydası vardır. Bu nedenle kış aylarında yemeklerimizde lahanaya da yer vermeliyiz.
Şimdi birlikte etli lahana sarmasını hazırlamaya başlayalım.

Etli lahana sarması için gerekli olan malzemeler

  • 1 adet orta boy sarmalık lahana (Sarmalık lahanalar biraz daha gevşek yapıda oluyor)
  • 350 gram dana ve kuzu karışık kıyma
  • 1,5 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 2 adet büyük boy kuru soğan
  • 4-5 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 su bardağı pilavlık pirinç
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber (Acıyı seviyorsanız bu miktarı arttırabilirsiniz)
  • 1 demet maydanoz
  • 2 adet domates
  • Yeterince tuz

Sosu için

  • Yarım limon
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
  • Yeterince tuz
  • Sıcak su

Etli lahana sarması nasıl yapılır?


Sarmanın yapımına lahanayı ayıklamakla başlıyoruz. Önce dışında bulunan yaprakları çıkarıyoruz. Bunu kolayca yapmak için, lahananın orta kısmındaki sert parçaya bıçakla kesikler atalım.
Böylece yapraklara zarar vermemiş oluruz. Lahananın yapraklarını çıkardıktan sonra, tencerede kaynattığımız suyun içinde haşlayalım. Bunun süresi 1-2 dakika kadar olmalı, yapraklar erimemeli, sadece yumuşamalıdır. Yapraklar haşlandıkça kevgirle suyun içinden alıp, süzgece koyalım. Bütün lahana yapraklarına aynı işlemi uygulayalım. Şimdi sarmanın içine koyacağımız iç harcı hazırlamaya başlayalım. Önce kuru soğanları ayıklayalım ve yemeklik ince bir şekilde doğrayalım. Aynı şekilde sarımsakları ve domatesleri doğrayalım. Maydanozun saplarını ayıklayarak, incecik kıyalım. Pirinci yıkayarak, malzemelerin içine koyalım. Dana ve kuzu karışımı kıymayı da malzemelerin içine koyalım. Ardından tuzunu, domates salçasını ve baharatları ilave edelim. Sızma zeytinyağını da koyarak, iç harcını iyice karıştıralım. Soğumuş olan lahana yapraklarının ortadaki damarlarını ayıklayalım. Yapraklardan sarma sarmak için uygun parçalar çıkaralım. Lahana parçalarının içine iç harçtan koyarak, sarmaları hazırlayın. Sararken lahananın damarlı tarafı iç tarafa gelsin. Sarma sırasında lahanaların kenarlarını kıvırmanıza gerek yoktur. Sarmaları hafifçe elinizle sıkarak tencereye dizebilirsiniz. Bütün sarmalar hazırlandıktan sonra, üzerine dökeceğiniz sosu hazırlamaya başlayın. Tavanın içinde zeytinyağında kızdırdığınız salçanın içine, limon suyunu, tuzu ve yeterince sıcak suyu koyarak sosu hazırlayabilirsiniz. Bunu tenceredeki sarmaların üzerine dökün. Yaptığınız sarmaların açılmaması için, isterseniz bir tabağı üzerine ters kapatabilirsiniz. Yemeğiniz kısık ateşte kısa sürede pişecektir. Etli lahana sarmasını konuklarınıza yanında yoğurtla birlikte servis edebilirsiniz.

Afiyet olsun.
21.01.2024 01:20:20
Etli Lahana Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etli Lahana Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Etli Lahana Sarması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Etli Mantı Tarifi

Etli mantı tarifi, Türk mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Yöresel olarak yapımı ve adı biraz farklılık gösterse de yemeğin ana malzemeleri hi...
Devamını Oku

Etli Ekmek

Etli ekmek, kuzu eti, domates, soğan ve biberle hazırlanan lezzetli bir tariftir. Konya ve Sivas yörelerine ait olan bu tarifin içindeki etin elde hazır...
Devamını Oku

Etli Pide

Etli pide, iç malzemesi olarak kuşbaşı etin kullanıldığı lezzetli bir pide çeşididir. Genellikle dışarıda yediğiniz bu pideyi, sizde evde yapmayı deneye...
Devamını Oku

Etli Sebze Yemekleri

Etli sebze yemekleri, yöresel olarak farklı şekillerde ve farklı malzemelerle pişirilmektedir. Sebzelerin içinde bulunan vitaminlerin, minerallerin ve z...
Devamını Oku

Etli Pilav

Etli pilav, yemeklere eşlik eden güzel bir pilav tarifidir. İçeriğinde bulunan bol miktarda karbonhidrat sayesinde, vücudun enerji kaynağı olan, yaşlanm...
Devamını Oku

Etli Çorba

Etli çorba, çorba çeşitleri arasında oldukça doyurucu bir tariftir. Çorba tarifleri günün her öğününde tercih edilmektedir. Sebzeli, tavuklu, sakatat ma...
Devamını Oku

Etli Bulgur Pilavı

Etli bulgur pilavı, mutfağımızın lezzetli bir pilav türüdür. Severek tüketilen bulgur pilavı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, sindirim sistemini...
Devamını Oku

Etli Patates Yemeği

Etli patates yemeği hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. Kış aylarının sevilen bir yemeği olsa da yaz aylarında da rahatlıkla pişirebilirsiniz. P...
Devamını Oku

Etli Sarma

Etli sarma, mutfağımızın en güzel yemekleri arasında yer almaktadır. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesinin keyifli olduğunu söylemeye gerek yok sanırı...
Devamını Oku

Etli Biber Dolması

Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirild...
Devamını Oku

Etli Kuru Fasulye

Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeyt...
Devamını Oku

Etli Nohut

Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da günlük ihtiyacınızın yarı...
Devamını Oku

Etli Bamya

Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış ayların...
Devamını Oku

Konya Etli Ekmek

Konya etli ekmek, Konya şehrimizle özdeşleşmiş olan geleneksel bir pide çeşididir. Bunu yerinde yerseniz gerçek lezzetini anlayabilirsiniz. Fakat evde y...
Devamını Oku

Kastamonu Etli Ekmek

Kastamonu etli ekmek, Kastamonu şehrimize has güzel bir et ekmeği tarifidir. Bu isim zaman içinde etli ekmek olarak değişime uğramıştır. Eskiden et dövü...
Devamını Oku

Etli Güveç

Etli güveç, lezzetine doyamayacağınız tariflerimizden biridir. Yemeğin güveçte pişirilmesi lezzetine katkıda bulunuyor. İçine koyulan sebzelerin çiğden ...
Devamını Oku

Fırında Etli Patlıcan

Fırında etli patlıcan, kuşbaşı etle hazırlanan lezzetli patlıcan yemekleri arasında yer alır. Yemeğinizi ister kuzu eti ile ister dana etiyle pişirebili...
Devamını Oku

Fırında Etli Güveç Tarifi

Fırında etli güveç tarifi, zevkle yiyeceğiniz, tadına doyamayacağınız güveç yemekleri arasındadır. Güveçte pişirilen yemekler ister ocağın üzerinde iste...
Devamını Oku

Etli Enginar

Etli enginar, beğeneceğinizi umduğumuz bir tariftir. Karaciğer dostu olan enginarla hazırlayacağımız yemeği yapmakta zorlanmayacaksınız. Enginar ayıklam...
Devamını Oku

Fırında Etli Patates

Fırında etli patates, küçük büyük herkesin severek yediği lezzetli yemeklerimizden biridir. Mide gazlarından şikâyet edenlere, ülser ve gastrit sorunu o...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Etli Mantı Tarifi
Etli Ekmek
Etli Pide
Etli Sebze Yemekleri
Etli Pilav
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024