Etli Yaprak Sarması

Etli yaprak sarması, mutfağımızın en sevilen yemekleri arasında yer almaktadır. Yaz ve kış aylarında ister taze yapraktan ister salamura yapılmış yapraktan yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Mevsiminde hazırladığınızda kullanacağınız taze yaprak, sizlere daha lezzetli gelebilir. Ancak kış aylarında salamura yaprakla yapacağınız etli sarmalarınızda lezzetli olacaktır.
Sadece salamura olan yaprakların tuzunun gitmesi için, geceden suyun içinde bekletmenizi tavsiye ederiz. Yoksa pişirdiğinizde yemeğiniz çok tuzlu olacaktır. Alacağınız yaprakların sultaniye üzüm yaprağı olmasına dikkat etmelisiniz. Bu yapraklar daha lezzetli ve daha ince yapıdadır. Zeytinyağlı sarma yaparken büyük boy yaprakları tercih ederken, etli yaprak sarması yaparken orta boy olanları ile fazla girintili çıkıntılı ve yırtık olmayanı tercih edelim. Çünkü bu sarmaları daha küçük boy saracağız. Sarmalar bir lokmada yenebilecek kadar olacak. Şimdi isterseniz, sarmaları hazırlamaya başlayalım.

Etli yaprak sarması için gerekli olan malzemeler

  • Yarım kg sultaniye yaprak
  • 350 gram dana kıyma
  • 1,5 çay bardağı pirinç
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 demet maydanoz
  • Yarım demet dere otu
  • 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 tatlı kaşığı domates salçası
  • Yeteri kadar tuz ve karabiber

Etli yaprak sarması nasıl yapılır?

  • Önce yapraklarımızı hazırlamamız gerekir.
    Taze yaprak kullanıyorsak bunları yıkayarak sıcak suyun içinde 5-10 dakika haşlayalım. Salamura yaprak kullanıyorsak, yaprakları bir gece önceden suyun içinde bekletelim. Ertesi gün yıkayarak yine sıcak suda aynı şekilde haşlayalım. Daha sonra yaprakların suyunun süzülmesi için bir kevgire alalım.
  • Şimdi sarmamızın iç malzemelerini hazırlamaya başlayalım. Önce kuru soğanları ayıklayarak, ince bir şekilde doğrayalım.
  • Maydanoz ve dereotunun saplarını ayıklayarak, ince bir şekilde doğrayalım.
  • Doğradığımız malzemeleri derin bir kabın içine koyalım. Pirinci yıkayarak içine ilave edelim. Birer yemek kaşığı domates salçasını ve biber salçasını malzemelerin içine koyalım. Yaz mevsiminde sarmayı yapıyorsak, domates rendesi kullanabiliriz. Bu durumda 2-3 domates rendesi ve bir kaşık biber salçası kullanabiliriz.
  • İç malzemenin içine dana kıymamızı, tuzu ve karabiberi ilave edelim. Malzemeyi iyice karıştıralım. İçine sızma zeytinyağı ve biraz su ilave edelim. Etli yapılan yaprak sarmasının malzemesi çok kuru olmamalıdır.
  • İç malzememizi hazırladıktan sonra, sarmaları yapmaya başlayabiliriz. Süzülen yaprakların saplarını kopararak, damarlı kısımları iç tarafa gelecek şekilde sarmaya başlayalım. Her yaprağın içine 1,5 çay kaşığı kadar iç malzemesi koyarak, sarmaları lokmalık büyüklükte saralım. Bunları bir tencerenin içine sıralayalım. Etli sarmaları fazla sıkı sarmamaya dikkat edin. Sarmalar pişerken sonra etin suyuyla birlikte daha güzel pişecektir.
  • Tüm yapraklar sarıldıktan sonra, bir tavada yağın içinde bir tatlı kaşığı domates salçası, tuz ve karabiber kızdırıp, içine sıcak su ilave edelim. Bunları tenceredeki sarmaların üzerine dökelim. Tencerenin ağzına uygun büyüklükte bir tabak kapatalım. Kısık ateşin üzerinde pişmeye bırakalım. Yaklaşık olarak yarım saatte etli yaprak sarması pişmiş olacaktır.
  • Sarmalardan servis tabağına alarak, yanında yoğurtla birlikte konuklarımıza ikram edebiliriz.
  • Afiyet olsun.
20.01.2024 00:24:07
Etli Yaprak Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Etli Yaprak Sarması Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Etli Yaprak Sarması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Etli Mantı Tarifi

Etli mantı tarifi, Türk mutfağının geleneksel tariflerinden biridir. Yöresel olarak yapımı ve adı biraz farklılık gösterse de yemeğin ana malzemeleri hi...
Devamını Oku

Etli Ekmek

Etli ekmek, kuzu eti, domates, soğan ve biberle hazırlanan lezzetli bir tariftir. Konya ve Sivas yörelerine ait olan bu tarifin içindeki etin elde hazır...
Devamını Oku

Etli Pide

Etli pide, iç malzemesi olarak kuşbaşı etin kullanıldığı lezzetli bir pide çeşididir. Genellikle dışarıda yediğiniz bu pideyi, sizde evde yapmayı deneye...
Devamını Oku

Etli Sebze Yemekleri

Etli sebze yemekleri, yöresel olarak farklı şekillerde ve farklı malzemelerle pişirilmektedir. Sebzelerin içinde bulunan vitaminlerin, minerallerin ve z...
Devamını Oku

Etli Pilav

Etli pilav, yemeklere eşlik eden güzel bir pilav tarifidir. İçeriğinde bulunan bol miktarda karbonhidrat sayesinde, vücudun enerji kaynağı olan, yaşlanm...
Devamını Oku

Etli Çorba

Etli çorba, çorba çeşitleri arasında oldukça doyurucu bir tariftir. Çorba tarifleri günün her öğününde tercih edilmektedir. Sebzeli, tavuklu, sakatat ma...
Devamını Oku

Etli Bulgur Pilavı

Etli bulgur pilavı, mutfağımızın lezzetli bir pilav türüdür. Severek tüketilen bulgur pilavı bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine, sindirim sistemini...
Devamını Oku

Etli Patates Yemeği

Etli patates yemeği hem besleyici hem de lezzetli bir yemektir. Kış aylarının sevilen bir yemeği olsa da yaz aylarında da rahatlıkla pişirebilirsiniz. P...
Devamını Oku

Etli Sarma

Etli sarma, mutfağımızın en güzel yemekleri arasında yer almaktadır. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesinin keyifli olduğunu söylemeye gerek yok sanırı...
Devamını Oku

Etli Biber Dolması

Etli biber dolması, yaz aylarında severek tüketilen yemeklerimizden biridir. Dolmanın iç malzemesi yemeğin lezzetini belirleyen bir unsur. Etli pişirild...
Devamını Oku

Etli Lahana Sarması

Etli lahana sarması, lahananın bol olduğu kış aylarında yapılan güzel lezzetli bir sarma türüdür. Yapımı biraz zahmetli olsa da yemesi bir o kadar zevkl...
Devamını Oku

Etli Kuru Fasulye

Etli kuru fasulye, bakliyatlar arasında sanırız en sevilen yemekler arasında yer alıyor. Mutfağımızın klasikleşmiş yemeklerinden olan kuru fasulye, zeyt...
Devamını Oku

Etli Nohut

Etli nohut, baklagiller içinde en fazla protein içeren nohutla hazırlanan bir yemek tarifidir. İçeriğinde bulunan lif oranı da günlük ihtiyacınızın yarı...
Devamını Oku

Etli Bamya

Etli bamya, yaz döneminde severek tüketilen yemekler arasındadır. Yumuşak bir sebze olduğundan, sindirim ve mide için faydalıdır. Bu sebzeyi kış ayların...
Devamını Oku

Konya Etli Ekmek

Konya etli ekmek, Konya şehrimizle özdeşleşmiş olan geleneksel bir pide çeşididir. Bunu yerinde yerseniz gerçek lezzetini anlayabilirsiniz. Fakat evde y...
Devamını Oku

Kastamonu Etli Ekmek

Kastamonu etli ekmek, Kastamonu şehrimize has güzel bir et ekmeği tarifidir. Bu isim zaman içinde etli ekmek olarak değişime uğramıştır. Eskiden et dövü...
Devamını Oku

Etli Güveç

Etli güveç, lezzetine doyamayacağınız tariflerimizden biridir. Yemeğin güveçte pişirilmesi lezzetine katkıda bulunuyor. İçine koyulan sebzelerin çiğden ...
Devamını Oku

Fırında Etli Patlıcan

Fırında etli patlıcan, kuşbaşı etle hazırlanan lezzetli patlıcan yemekleri arasında yer alır. Yemeğinizi ister kuzu eti ile ister dana etiyle pişirebili...
Devamını Oku

Fırında Etli Güveç Tarifi

Fırında etli güveç tarifi, zevkle yiyeceğiniz, tadına doyamayacağınız güveç yemekleri arasındadır. Güveçte pişirilen yemekler ister ocağın üzerinde iste...
Devamını Oku

Etli Enginar

Etli enginar, beğeneceğinizi umduğumuz bir tariftir. Karaciğer dostu olan enginarla hazırlayacağımız yemeği yapmakta zorlanmayacaksınız. Enginar ayıklam...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Etli Mantı Tarifi
Etli Ekmek
Etli Pide
Etli Sebze Yemekleri
Etli Pilav
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024