Etli Yaprak Sarması
Etli yaprak sarması, mutfağımızın en sevilen yemekleri arasında yer almaktadır. Yaz ve kış aylarında ister taze yapraktan ister salamura yapılmış yapraktan yemeğinizi hazırlayabilirsiniz. Mevsiminde hazırladığınızda kullanacağınız taze yaprak, sizlere daha lezzetli gelebilir. Ancak kış aylarında salamura yaprakla yapacağınız etli sarmalarınızda lezzetli olacaktır.
Sadece salamura olan yaprakların tuzunun gitmesi için, geceden suyun içinde bekletmenizi tavsiye ederiz. Yoksa pişirdiğinizde yemeğiniz çok tuzlu olacaktır. Alacağınız yaprakların sultaniye üzüm yaprağı olmasına dikkat etmelisiniz. Bu yapraklar daha lezzetli ve daha ince yapıdadır. Zeytinyağlı sarma yaparken büyük boy yaprakları tercih ederken, etli yaprak sarması yaparken orta boy olanları ile fazla girintili çıkıntılı ve yırtık olmayanı tercih edelim. Çünkü bu sarmaları daha küçük boy saracağız. Sarmalar bir lokmada yenebilecek kadar olacak. Şimdi isterseniz, sarmaları hazırlamaya başlayalım.
Etli yaprak sarması için gerekli olan malzemeler- Yarım kg sultaniye yaprak
- 350 gram dana kıyma
- 1,5 çay bardağı pirinç
- 2 adet orta boy kuru soğan
- 1 demet maydanoz
- Yarım demet dere otu
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı domates salçası
- Yeteri kadar tuz ve karabiber
Etli yaprak sarması nasıl yapılır?- Önce yapraklarımızı hazırlamamız gerekir.
Taze yaprak kullanıyorsak bunları yıkayarak sıcak suyun içinde 5-10 dakika haşlayalım. Salamura yaprak kullanıyorsak, yaprakları bir gece önceden suyun içinde bekletelim. Ertesi gün yıkayarak yine sıcak suda aynı şekilde haşlayalım. Daha sonra yaprakların suyunun süzülmesi için bir kevgire alalım.
- Şimdi sarmamızın iç malzemelerini hazırlamaya başlayalım. Önce kuru soğanları ayıklayarak, ince bir şekilde doğrayalım.
- Maydanoz ve dereotunun saplarını ayıklayarak, ince bir şekilde doğrayalım.
- Doğradığımız malzemeleri derin bir kabın içine koyalım. Pirinci yıkayarak içine ilave edelim. Birer yemek kaşığı domates salçasını ve biber salçasını malzemelerin içine koyalım. Yaz mevsiminde sarmayı yapıyorsak, domates rendesi kullanabiliriz. Bu durumda 2-3 domates rendesi ve bir kaşık biber salçası kullanabiliriz.
- İç malzemenin içine dana kıymamızı, tuzu ve karabiberi ilave edelim. Malzemeyi iyice karıştıralım. İçine sızma zeytinyağı ve biraz su ilave edelim. Etli yapılan yaprak sarmasının malzemesi çok kuru olmamalıdır.
- İç malzememizi hazırladıktan sonra, sarmaları yapmaya başlayabiliriz. Süzülen yaprakların saplarını kopararak, damarlı kısımları iç tarafa gelecek şekilde sarmaya başlayalım. Her yaprağın içine 1,5 çay kaşığı kadar iç malzemesi koyarak, sarmaları lokmalık büyüklükte saralım. Bunları bir tencerenin içine sıralayalım. Etli sarmaları fazla sıkı sarmamaya dikkat edin. Sarmalar pişerken sonra etin suyuyla birlikte daha güzel pişecektir.
- Tüm yapraklar sarıldıktan sonra, bir tavada yağın içinde bir tatlı kaşığı domates salçası, tuz ve karabiber kızdırıp, içine sıcak su ilave edelim. Bunları tenceredeki sarmaların üzerine dökelim. Tencerenin ağzına uygun büyüklükte bir tabak kapatalım. Kısık ateşin üzerinde pişmeye bırakalım. Yaklaşık olarak yarım saatte etli yaprak sarması pişmiş olacaktır.
- Sarmalardan servis tabağına alarak, yanında yoğurtla birlikte konuklarımıza ikram edebiliriz.
- Afiyet olsun.
20.01.2024 00:24:07
Etli Yaprak Sarması ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Etli Yaprak Sarması"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|