Kavurma
Kavurma, genellikle kurban bayramında kesilen etlerle yapılan etlerle yapılan geleneksel bir yemek tarifimizdir. Lezzetli bir kavurma yiyebilmek için bazı püf noktalarına dikkat etmemiz gerekir. Öncelikle kavurma yapacağımız etin dinlendirilmesi gerekiyor. Fakat bayramlarda buna imkân bulunmadığından yapmamız gereken kavurmanın içine başka yağ koymadan, hayvanın kendi yağından ilave etmek olmalıdır.
Kavurma kuzu etiyle yapılabildiği gibi, dana etinden de hazırlanabilir. Kavurmanın geleneksel tarifinde içinde fazla malzeme çeşidi bulunmaz. Bu yüzden sadece içine bütün bir soğan ve baharatlar konularak tatlandırılması gerekir. Kuzu etinden yapılan kavurmaya kuyruk yağından ya da iç yağından koymalıyız. İçine hiç su koymadan kavurmayı hazırlayabilir. Dana etiyle yapılan kavurmada ise önce hayvanın iç yağını eritmeli, sonra içine etleri atmalıyız. Kuzu etinden farklı olarak içine bir bardak su ilave etmeliyiz. Etleri kavururken önce yüksek ateşte kavurmalısınız. Bunun nedeni etin etrafının kabuk bağlaması ve etin suyunun dışarıya çıkmaması içindir. Bu durum etin yumuşak olmasına katkı yapmaktadır. Ayrıca tuzun servise yakın bir zamanda ilave edilmesi gerekir. Bunun nedeni etin sertleşmemesi içindir. Kavurmanızı dinlenmiş etle yaparsanız daha kolay doğrandığını ve piştiğini göreceksiniz. Şimdi sizlerle birlikte güzel bir kavurma hazırlayalım.
Kavurma için gerekli olan malzemeler- 1 kg but etinden hazırlanmış dana eti
- Bir miktar iç yağı
- 1 adet orta boy kuru soğan
- 1 su bardağı su
- Yeteri kadar tuz, karabiber, kekik, kırmızı pul biber gibi baharatlar
Kavurma nasıl yapılır?- But tarafından çıkarılmış dana etini kavurmaya uygun büyüklükte doğrayın.
Dananın bu bölümü kavurma için en uygun yerdir. Hem yumuşak hem de lezzetli bir kavurma yiyebilirsiniz. Tavanın içinde iç yağını eritin. Ardından doğranmış dana etlerini içine koyarak, yüksek ateşte döndürün. Bu şekilde et karamelize olduğundan, çıtır olacak, etin suyu içinde kalacak ve sertleşmeyecektir.
- Kuru soğanı soyup, bütün halinde etlerin içine atın. Bu şekilde birkaç dakika kavurun.
- Kavurma işleminden sonra içine bir bardak su ilave edin. Ocağın altını iyice kısarak, kavurmanın pişmesini sağlayın.
- Kavurmanızdaki etler kahverengileştikten ve piştikten sonra içine tuzunu, karabiberini, kekik ve kırmızı pul biberini ilave edin.
- Pişmiş olan kavurmayı yanında pilav ve ayranla birlikte konuklarınıza servis edebilirsiniz.
- Afiyet olsun.
20.01.2024 09:17:28
Kavurma ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz. Sayfayı Düzenle
|
0 Yorum Yapılmış "Kavurma"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin
|
|